Hippisch recht, hippies? Is dat een rechtsgebied?
Twee jaar geleden ontstond het idee om mijn ervaring als advocaat en als fervent paardenliefhebster te combineren. Het idee van VanToorn Hippisch recht werd geboren. Logo, flyers en vlag werden gemaakt. Via een kennis kreeg ik al vrij snel mijn eerste “hippische” zaak. Het resultaat van de procedure viel tegen maar het contact met de cliënte is gebleven. Via haar ontstonden al gauw weer nieuwe contacten en zo begin ik steeds meer voet aan de grond te krijgen als advocaat in het hippische.
Als ik aan buitenstaanders of collega’s uitleg dat ik mij ben gaan specialiseren op het gebied van het hippisch recht staan ze mij vaak eerst wat glazig aan te kijken. Hippisch, hippies? Oh met paarden bedoel je, is dat ook een rechtsgebied?
Jazeker l Hippisch recht is een rechtsgebied. Op de lijst van specialisaties die de Orde van Advocaten op haar website vermeldt staat onder de specialisatie Verbintenissenrecht het rechtsgebied Hippisch recht vermeld. Dat is mijns inziens ook volkomen terecht. Het hippisch recht is een vak apart. Het loopt dwars door verschillende rechtsgebieden heen. Als advocaat moet je over een brede juridische kennis beschikken. Maar die juridische kennis alleen is niet genoeg. Zonder enige affiniteit met de paardensport of ervaring met paarden wordt het lastig. De paardenwereld is een wereld op zich, met haar eigen vakjargon en mores.
Het hippisch recht fascineert mij. Er is zoveel over te vertellen. Er zijn zoveel juridische onderwerpen waarmee paarden eigenaren, handelaren, bemiddelaars, fokkers en stalhouders bijna dagelijks te maken krijgen maar waarover echte kennis vaak nog ontbreekt. Die kennis wil ik graag met jullie gaan delen.
Tot de volgende blog!